Så går en abort till
Abort betyder att du avslutar en graviditet. Aborten görs på olika sätt beroende på hur länge du har varit gravid.
Innehåll på sidan
Se filmen om abort
Filmen om abort på 16 olika språk
Fri abort till vecka 18
Du som vill göra abort har rätt att göra det till och med graviditetsvecka 18. Om du har särskilda skäl, till exempel psykisk ohälsa, kan du ansöka om att få göra en abort till och med graviditetsvecka 22. Aborten görs på olika sätt beroende på hur länge du varit gravid.
De flesta aborter i Sverige görs tidigt i graviditeten, 86 procent före vecka 9. Sedan 2008 kan gravida som kommer hit från andra länder få hjälp med abort i Sverige.
Vad kostar det att göra en abort?
Att göra en abort brukar kosta som ett vanligt läkarbesök.
Hur mycket det kostar beror på var i landet du bor och hur gammal du är.
Om du är under 18 år är all sjukvård gratis.
Före aborten
Om du har bestämt dig för att göra abort ska du boka tid på en abortmottagning. Du hittar din närmaste abortmottagning på 1177.
Alla abortmottagningar har kuratorer som du kan få tala med både före och efter aborten. Om du är tonåring kan det vara bra att en förälder eller någon annan vuxen du litar på får veta om aborten, så att du kan få stöd och någon att prata med, men det är inte ett krav.
Före aborten får du göra en undersökning för att ta reda på hur länge du har varit gravid. Du får också testa dig för klamydia. Ibland får du antibiotika. Ofta diskuterar du och vårdpersonalen vilket preventivmedel som kan vara lämpligt att använda efter aborten.
Hur aborten ska göras och när bestäms utifrån hur länge du har varit gravid.
Medicinsk abort är den vanligaste abortmetoden
Medicinsk abort gör du med hjälp av tabletter. Det är det vanligaste sättet att göra abort. Fördelen med medicinsk abort är att det är snällare mot kroppen än en kirurgisk abort.
Så går en medicinsk abort till
- Du får ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar.
- Du får komma tillbaka till kliniken efter två dagar. Då får du ett läkemedel som sätter igång värkar i livmodern, så kallade sammandragningar. Värkarna gör att fostret stöts ut ur kroppen. Det kommer ut blod med klumpar i och det kan göra ont. Du kan få smärtlindring om du behöver det, till exempel tabletter. Aborten tar mellan fyra och sex timmar och de flesta kan gå hem samma dag. Du fortsätter att blöda i ungefär tio dagar efter aborten, ibland längre.
Du som är över 18 år kan få göra den medicinska aborten hemma, om du har någon hemma som stöttar dig och hjälper till. Då får du ta det andra läkemedlet hemma. Detta brukar gälla fram till vecka 9. - Några veckor efter aborten kan du få komma tillbaka till abortmottagningen. Då får du göra en undersökning för att vara säker på att det inte finns något kvar av graviditeten.
Kirurgisk abort
Kirurgisk abort är en mindre operation. Du kan göra en kirurgisk abort fram till och med vecka 12 eller 13.
Så går en kirurgisk abort till
- Några timmar före operationen får du ett läkemedel, oftast tabletter. Tabletterna gör att livmoderhalsen blir mjukare.
- Oftast får du sova under operationen. Ibland får du i stället vara vaken med lokalbedövning. När du är sövd eller bedövad för läkaren in en slags sug i livmodern. Hen suger sedan ut graviditeten ur livmodern.
- Ibland får du komma tillbaka till abortmottagningen efter några veckor. Då får du göra en undersökning för att vara säker på att det inte finns något kvar av graviditeten.
Abort mellan vecka 13 och 18
Mellan vecka 13 och 18 görs aborten i två steg. Den görs på ungefär samma sätt som en medicinsk abort.
- Du får ett läkemedel som gör att graviditeten avstannar.
- Du återvänder till sjukhuset efter några dagar. Då får du ett läkemedel som sätter igång värkar i livmodern, så kallade sammandragningar. Värkarna gör att fostret stöts ut ur kroppen. Det kommer ut blod med klumpar i och det kan göra ont. Du kan få smärtlindring om du behöver det, till exempel tabletter. Aborten kan ta mellan sex timmar och två dygn. Du fortsätter att blöda i ungefär tio dagar efter aborten, ibland längre.
- Några veckor efter aborten får du ibland komma tillbaka till abortmottagningen. Då får du göra en undersökning för att vara säker på att det inte finns något kvar av graviditeten.
- Om det finns rester kvar kan du behöva göra en mindre operation. Operationen kallas skrapning och innebär att läkaren för in en slags sug i livmodern. Hen suger sedan ut det som är kvar av graviditeten ur livmodern. Det tar ungefär fem till tio minuter. Operationen gör inte ont, men det kan kännas lite obehagligt.
Abort efter vecka 18 fram till vecka 22
Efter vecka 18 görs aborten på samma sätt som mellan vecka 13 och 18.
För att göra en abort efter vecka 18 behöver du ha det som kallas ”synnerliga skäl”. Vårdpersonalen kan hjälpa dig att ansöka om en abort efter vecka 18.
Efter vecka 18 behöver du ansöka om att göra abort
Det är Socialstyrelsens rättsliga råd som bestämmer om du får göra aborten eller inte. ”Synnerliga skäl” kan till exempel vara om du är mycket ung eller inte vetat om graviditeten förrän efter vecka 18. Det kan också handla om att du mår psykiskt dåligt eller har stora problem med alkohol eller droger. En annan orsak kan vara att du har fått reda på att fostret är svårt skadat.
Efter vecka 22 får du inte får göra abort om fostret kan leva utanför livmodern. Det kallas att fostret är ”livsdugligt”. I dag räknas den gränsen vid vecka 22. Om man vet att fostret inte kan leva efter vecka 22 kan du få göra abort ändå.
Om det finns fara för fostrets eller den gravidas liv kallas det inte abort utan ”avbrytande av havandeskap”. Då försöker sjukvården rädda både fostret och den som är gravid.
Efter aborten
Under de första dagarna efter aborten blöder du. Det kan kännas som att du har mens. Hur mycket och länge du blöder varierar. Du brukar blöda mer efter en medicinsk abort än efter en kirurgisk abort.
Under tiden som du blöder är du extra känslig för infektion. Därför finns det vissa saker du behöver tänka på:
- Undvik vaginala samlag
- Bada inte i badkar
- Använd inte tampong eller menskopp.
Om du blöder mycket, får hög feber eller har väldigt ont i magen efter aborten ska du kontakta sjukvården.
Tre veckor efter aborten ska du ta ett graviditetstest, antingen själv hemma eller vid ett återbesök på abortmottagningen.
Du kan bli gravid igen efter att du har gjort abort. Ägglossningen kan sätta igång ganska snart efter aborten och det är därför möjligt att bli gravid redan åtta dagar efter aborten. Mensen brukar komma tillbaka efter 4-6 veckor.
man kan bli gravid så snart som redan 8 dagar efter en abort då ägglossningen kan återkomma.
Om du känner dig ledsen efter aborten finns det hjälp att få
Vissa känner sig lättade efter aborten. Andra känner sig nedstämda. För en del kan smärtsamma känslor komma först långt efter aborten.
Om du eller din partner mår dåligt eller behöver prata med någon efter aborten kan ni kontakta kliniken där aborten gjordes eller en ungdomsmottagning. Då kan ni få prata med en kurator.
Finns det risker med att göra abort?
Det är ovanligt med komplikationer efter en abort. Du kan bli gravid igen efter att du har gjort abort.
Det finns en liten risk att få en infektion i livmodern efter en abort. Då får du feber och kan ha ont i magen. Risken för blödning och infektion är mindre vid en medicinsk abort än vid en kirurgisk.